pyłek/pierzga - Koło Wronki

Przejdź do treści

Pyłek kwiatowy jest produktem pszczelim zbieranym przez robotnice pszczoły miodnej z kwiatów roślin, głównie owadopylnych. Jest  bogatym źródłem białka, minerałów i witamin. Zawiera ponad 200 związków chemicznych: witaminy (A, B, B1, B12, C, E, P, PP);  aminokwasy (kwas pantotenowy i foliowy); białka; tłuszcze; węglowodany; sole mineralne; biopierwiastki (wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen); oraz aktywne biologicznie enzymy i koenzymy. Ze względu na bogaty skład zwany „bombą witaminową", znajduje szczególne zastosowanie w rekonwalescencji, w przypadku braku apetytu, awitaminozie, schorzeniach układu pokarmowego i wątroby. Kuracja pyłkowa poprawia samopoczucie, podnosi kondycję i wzmaga odporność organizmu.  Wartość lecznicza pyłku zależy od rodzaju roślin oraz okresu zbioru. Najwartościowszy jednocześnie najbogatszy w składniki mineralne jest pyłek pochodzący z możliwie jak największej ilości gatunków roślin (pożytki leśne). Wartość odżywcza pyłku kwiatowego na 100g wynosi 340 kcal

pierzga – zmagazynowany w plastrach pszczelich pyłek kwiatowy, przynoszony do ula w postaci obnóży; ubity przez młode robotnice do ľ wysokości komórek, zawsze pszczelich, z dodatkiem wydzieliny gruczołów ślinowych, po sfermentowaniu stanowi pokarm białkowy rodziny pszczelej; w zapasach zimowych zalewany cienką warstwą miodu i sklepiony.

Pierzga jest substancją naturalną, której działanie lecznicze i antybiotykowe jest trzykrotnie większe, niż pyłku. Bogata zawartość selenu wspomaga detoksykację organizmu i stymuluje układ odpornościowy. W porównaniu z pyłkiem, pierzga ma bogatszy skład chemiczny.

Wróć do spisu treści